Fiske på statsallmenningene i Ålen

1372750979835.MaxSize.msw-w.w-786.msh-h.h-425.Save.png.jpg

Ålen Fjellstyre kan by på mer enn 100 vann og 40 km elv med ørret og røy, is- og stangfiske.
For utenbygdsboende tillates fiske med oter i alle vann der innenbygdsboende kan fiske med garn. Garnfiske for utenbygdsboende tillates i følgende vann: Øyungen, Hersjøen, Riasten, Gaulhåen, Djupdalstjønna og Damtjønna.

Fiskekort kjøpes på Inatur.no eller hos lokale forhandlere (Coop Haltdalen og Coop Ålen) eller hos oss på Fjellstyrekontoret.

Felles fiskekort med Haltdalen og Singsås fjellstyrer i Langtjønnanområdet.

Nye fiskeregler som gjelder for statsallmenningen i Holtålen fra 1. januar 2021 kan du lese her

Ved Langen i Båttjønndalen har fjellstyret tilrettelagt for fiske for handikappede med 5 fiskebrygger, handikapptoalett, benker og bålplass. Se video av fiskeplassen her

Isfiske

Fiskevannene på statsallmenningene i Holtålen gir muligheter for flotte isfisketurer! Et besøk på en av fjellstyrets åpne buer kan være en utmerket kombinasjon til isfisketuren.
Øyungen og Hersjøen: Utgangspunkt fra Fjellheim parkering. Inn til Hersjøen er det 3 km fra parkeringsplassen, med skiløype hele veien etter Hersjøvegen. Fram til Øyungen er det ca. 5 km (skiløype etter Øyungsvegen). Hersjøen er et rent ørret-vann, mens Øyungen har både ørret og røye.
Nersjøen og Busjøen: Fra vinterparkeringsplassen ved Målåseteret er det ca. 12 km inn til Nersjøen. Store deler av turen følger Riastvegen, som ikke er vinterbrøytet, der det store deler av vinteren er oppkjørt skiløype. Ved Nersjøen har Ålen fjellstyre ei åpen bu, der det er mulighet for å overnatting. I Nersjøen er det ørret, mens nabosjøen, Busjøen, har både ørret og røye.
Riasten: Snøscooterløypa Gauldalsløypa gjør Riasten lettere tilgjengelig for isfiske. Det er tillatt å kjøre 30m. ut fra løypa for å raste, borre seg hull og få dagens ferske middag på kroken. En skitur opp til Kjølifjellet og Kjølitjønnbua kan passe godt for ei helg i Gauldal statsallmenning.

Langen - fiskeplass

Ved den lille innsjøen Langen i Båttjønndalen i Hersjedal statsallmenning har Ålen fjellstyre tilrettelagt fiskeplass for handikappede. Område har en stor parkeringsplass, handikapptoalett, bålplass med benker og 5 fiskebrygger.
OBS!!! Noen av bryggene samt dekket langs vannet trenger oppgradering og vedlikehold. Utbedring vil forhåpentligvis skjer i 2025.

 Vi ryddeR fjellet for båtvrak og plastavfall

Fjellstyrene i Holtålen har en ambisjon om å fjerne alle båtvrak fra statsallmenningene. Vi ønsker at fjellet skal bli fritt for plastavfall. Mengden båtvrak rundt omkring i landet vårt er dessverre stor og plast fra båtvrak er en vedvarende forurensningskilde. Ferskvann er sårbare, og gradvis tilførsel av mikroplast i økosystemet er svært skadelig. Det er allerede gjennomført rydding av båtvrak som pilotprosjekt i 6 fjellstyrer i Sør-Norge. Resultatet fra pilotprosjektene viste at fjellstyrene er godt egnet til å rydde fjellet for båtvrak. Nå har Ålen og Haltdalen fjellstyrer også blitt med i prosjektet.

Prosjektet vil være 3 delt:

  • Kartlegging av potensielle båtvrak på statsallmenningene

  • Varsling av eiere ved feste av skriftlig varsel på båten (med 5 uker frist før båten blir hentet ut av fjelloppsyn).

  • Uthenting fra terreng til depot/henteplass.

Alle type båter kan hentes ut av prosjektet, dvs. båter av plast, tre, kompositt, stål og aluminium. Kano og kajakk inngår også i ordningen.

Hvordan du som bruker av statsallmenningene kan bidra:

  • Ved å laste ned appen “Rydde” kan du registrere båtvrak på stedet med posisjon og bilder av vraket.

  • Varsle fjelloppsynet med posisjon og bilde av båten via epost , telefon eller besøk på fjellstyrekontoret.

Fjerning av eierløse båter

Båter som ikke lar seg sette i stand, og som åpenbart har ligget lenge og er forlatt, vil fjellstyre kunne fjerne uten varsel. I andre tilfeller med ukjent eier vil fjellstyre i samarbeid med kommunen, som forurensningsmyndighet, merke aktuelle vrak med varsel om at båten kreves fjernet innen 5 uker. Overholdes ikke fristen vil båten bli fjernet gjennom prosjektet.
Fjellstyret vil legge ut oppdatert informasjon på sosiale medier og hjemmeside om områder som er kartlagt og varslinger gitt.

Båteier kan selv melde inn båtvrak

Som en del av prosjektet ber Fjellstyrene i Holtålen nå om at eiere av båtvrak i statsallmenningen benytter seg av muligheten til å få fjernet dette fra fjellet. Båteier bes om å melde inn vrak gjennom eget skjema under, eller ta direkte kontakt med fjellstyrekontoret. Det er opprettet offentlig vrakpant på fritidsbåter på kr 1 000. Den kan eier få utbetalt direkte fra fjellstyret, ved avtalt levering på gitte oppsamlingsplasser i fjellet. Fjellstyret organiserer videre frakt til godkjent gjenvinningsstasjon. Eiere gjøres oppmerksom på at lovverk for motorferdsel i utmark gjelder. Om eier ønsker hjelp fra fjellstyre for utfrakting fra terrenget ta kontakt.

Priser fiskekort

Les oversikten over fiskekort priser her:
Priser fiskekort 2024

Fiskekort kan kjøpes nederst på denne nettsiden. Husk å sette deg inn i fiskereglene som også finnes på denne siden.

GOD FISKETUR!

 

Fiskeregler

Fiskeregler vedtas av fjellstyrene. Her finner du bestemmelser for garnfiske og oterfiske, maskestørrelser og hva som gjelder for innenbygdsboende og utenbygdsboende.

Du kan lese fiskereglene her.

Kjøp fiskekort