Friluftsliv i haltdalen

Haltdalen byr på et eldorado for friluftsliv! Alt fra bærplukking, jakt på små - og storvilt, innlands- og laksefiske, sopplukking, skiturer og toppturer.

Sykkelturer

Ålmenningsvegen Vest for Lea i Haltdalen Søndre statsallmenning går mellom Haltdalen og Singås. Her sykler du i skogen med skygge og variert topografi langs veien. “Landsbyen” ved Damtjønna eller Gåstjønna er fine områder å legge pausen sin til. Øst for Lea i samme statsallmenning kan du sykle Brattåsvegen opp til Renåbekken og videre langs ATV - spor (OBS! ikke tillatt med el-sykkel da dette ansees som motorferdsel). Brattåsvegen har en del stigning, svinger og terrenget varierer mellom gran, furu og åpent myrlandskap. Sjekk tavla til HV-12 og stopp ved stengt bom, da pågår det øvelse i området og ferdsel er forbudt.

Vinter i Haltdalen

I Haltdalen kjøres det opp flere skiløyper på vinteren. Se skisporet.no for oppdatert informasjon. DNT har også ei skiløype som går over Østerå statsallmening til Gauldal statsallmenning i Ålen. Løypa har utgangspunkt ved Meenget i Aunegrenda i Haltdalen og er merket hele veien til DNTs hytte Kjølihytta. Turen er ca. 21km lang en vei og betegnes som svært krevende. Ønsker man å korte ned turen noe kan man ta av etter Holdalsvollan opp mot Skjellåtjønnan og besøke Haltdalen fjellstyres fjellbu Skjellåbua (ikke merket).

Gåstjønna (stortjønna) - Haltdal Søndre statsallmenning

Her kan du fiske og raste samtidig som du nyter skogens ro. Langs Ålmenningsvegen mellom Haltdalen og Singsås ligger Gåstjønna. Haltdalen fjellstyre har satt opp en gapahuk ved vannet. Langs tilnærmet hele vannet er det enkelt å stå å fiske med stang fra land.

Djupdalstjønna - Haltdal Nordre statsallmenning

Rett ved vannkanten har Haltdalen jeger og fiskerforening satt opp en flott gapahuk med tilhørende utedo for fiskere eller for andre som ønsker seg en tur ut.
Godt turalternativ både sommer og vinter.

 ledalen

På sørsiden av Haltdalen ligger Ledalen innrammet med åser og fjell. Dalen har fra gammelt av vært en svært aktiv seterdal. Med gamle setervoller, gammel bjørkeskog og granskog samt viktige våtmarksområder byr Ledalen på turer med mange fine inntrykk.

Ledalen naturreservat

Starter du turen ved parkeringsplassen i enden av Ledalsvegen går du rett inn i Ledalen Naturreservat. I dalbunnen har elva Lea gravd ut en trang og dyp canyon som danner et dramatisk landskapselement. Området er generelt furudominert, men innslag av gran finnes i mindre arealer i bakkedaler og brattere hellinger samt langs Lea. Furuskogen er godt spredt å med alderspenning mellom 250-300år.

Ledalen landskapsvernområde

Sør for naturreservatet ligger landskapsvernområdet. I dag er det ikke lenger tradisjonell seterdrift i Ledalen, men utgjør et viktig beiteområde for sau. Det meste av landskapsvernområde ligger mellom 500-900moh. Formålet er å verne om flora og vegetasjon med spesiell vekt på høgstaude - fjellbjørkeskog og de ulike utforminger av gammel kontinuitetsskog av gran og furu samt og ta vare på et særpreget kulturlandskap der seterbebyggelse, setervoller og kulturminner er sentrale elementer i landskapsbildet.

Kilde: Naturbase

Fra enden av Ledalsvegen, som starter ved Leset, er det parkering med informasjonstavle om området. Herifra går det et trase inn til Fremmervollen. Dette traseen er under utbedring mellom 2022-2025.

 

Foto: Forollhogna Nasjonalpark

Nasjonalparken byr på langstrakt viddelandskap omringet av slake seterdaler på grensa mellom Innlandet og Trøndelag. Her lever Norges nordligste villreinstamme. Fra Haltdalen er fine ferdselsårer inn til nasjonalparken gjennom Ledalen eller Renåbekken.
For råd om ferdsel, les her.

Klikk på overskriften for å lære mer om Forollhogna.

 Båndtvang

1 . april starter båndtvangen på alle hunder med unntak av hunder som benyttes i reindrifta eller som gjeterhunder. Det vil si at alle hunder, små, store, snille, lekende, lydige eller ulydige, energiske osv. skal være i bånd. I Holtålen kommune er det i tillegg utvidet båndtvang gjeldende frem til 15. september i alle områder hvor det er beitedyr eller rein. I praksis vil det si på alle statsallmenninger i Holtålen.



Våren og tidlig sommer utgjør en sårbar periode for viltet som har startet eller går inn i siste periode før fødsel, kalving og egglegging. Når vi nærmer oss sommeren og marka er tint av slippes tusenvis av sauer med lam og kyr ut på beite. Vilt og bufe vil oppfatte en løs hund som en trussel, bli stresset og forsøke å flykte fra situasjonen uavhengig av om hunden er snill eller på jakt. Dermed gjelder båndtvangen for ALLE hunder. Konsekvensene av at vilt og bufe blir oppsøkt/jaget av hund kan være:

  • Søya, kyr, elgku, simle, geit kan kommer bort fra avkom og avkommet blir et lett bytte for predatorer som rødrev, kråkefugler, ørn, jerv osv. Avkommet kan få problemer med å finne tilbake til mor for mat og beskyttelse.

  • Flokken blir spredt og havner i ukjent terreng

  • Bufe og vilt kan skade seg i fluktforsøk og i verste fall utvikle alvorlig sykdom og/eller dø.

  • Sau kan bli så stresset at de påføres sykdom

  • Vilt og bufe kan bli skadet eller drept av hund

  • Fugler på reir kan flykte fra reiret og ikke returnere (mislykket hekking)

  • Kyllinger/fugleunger, hareunger etc. kan skades/bli drept av hund



Hjelp oss, bønder og viltet med å holde ro i terrenget og hold hunden i bånd!

Hundeeiere er pliktig til å sette seg inn i og følge lovverket til hundehold.

Du kan lese mer om den nasjonale hundeloven og Holtålen kommunes båndtvangforskrift på linkene under.

Hundeloven

Båndtvangforskrift Holtålen kommune

hytter og buer i Haltdalen