Friluftsliv

Slake fjell og åskammer brer seg over Ålen fjellstyres statsallmenninger. Her dominerer fjellbjørkeskog og lavalpine områder, samt frodigere områder langs elveløp som Gaula og Hesja.
I Gauldal statsallmenning vandrer tamreinen i sommerhalvåret sammen med vadere og lirypa. I Hesjedal er det et yrende seter og hytteliv, her kan du møte både sau og kyr på sommerbeite.
På vinteren kan du benytte deg av skiløyper samt Gauldalsløypa for å komme deg ut å oppleve vinterfjella.

Sykkelturer

Det finnes mange fine fjellveier en kan benytte for en fin sykkeltur på statsallmenningene. Riastvegen, Båttjønndalsvegen og Øyungsvegen er noen av disse. Her finner du naturlige rastesteder underveis og fine utkikkspunkt samt variert terreng.

Vinter i ålen

Det finnes flere skiløyper som kjøres opp gjennom sesongen. Sjekk ut skisporet.no for oppdatert løypekart. Vi kan varmt anbefale tur rundt Hessjøen, opp til Slættælet eller helt inn til Øyungen og tur til Hovsbua i Gauldalen.
Mellom Ålen og Tydal går også snøscooterløypa Gauldalsløypa. Denne gir mulighet for å komme seg ut i fjellet og isfiske på Riasten. Du kan kjøre snøscooteren 30m rett ut fra løypa og ta en pause og nyte utsikten. Gauldalsløypas ordinære åpningstid er fra 15.januar - 25. mars, med mulighet for forlengelse som vurderes av kommunen hver sesong. Les mer om bruk av Gauldalsløya her. Løypa kobles opp mot Tydal sitt løypenett.

Fjellbekktjønna

I Båttjønndalen i Hesjedal statsallmenning finnes det mange fine turmål. Både for innlandsfiske eller bare frisk fjelluft. Langs fjellveien ved Fjellbekktjønna har Ålen fjellstyre satt opp gapahuk med toalett. Dette er en perfekt rast skal du fiske i Fjellbekktjønna, Båttjønna, Finnsåtjønna eller Skarvtjønna. Toppturer i områder kan være Båttjønnhøgda, Fjellbekk høgda eller Finnsåhøgda.

Meiåan

Nesten i enden av Meiåvegen i Hesjedal statsallemenning, knappe 300m fra grensen til Forollhogna Nasjonalpark finner du også en gapahuk med toalett. Dette kan være en fin rasteplass for gå eller sykkelturer fra område Øyungen eller Fjellheim parkering. Ca. 500 m fra gapahuken ligger Rundtjønna og Langtjønna, og ca. 1 km før finner du Elgtjønna. Går du helt opp til enden av veien og tar stien nord for Meiåvollan finner du fjellstyrets båt som kan frakte deg over Forda på veien videre inn mot Forollhogna.

Rasteplass med utsikt over Øyungen og Raudhovdet

Parkerer du ved Fjellheim parkering kan du fortsette til fots, sykkel eller ski langs Øyungsvegen eller skiløype opp til Storslættælet. Her ligger Statskog sin spektakulære Ufohytte med utsikt over Øyungen. Rett nedenfor hytta, ca. 2,5 km langs veien fra Fjellheim ligger fjellstyrets rasteplass. Her finner du benker med fin utsikt over landskapet rundt innsjøen Øyungen samt toalett. Fortsetter ferden ytterligere 1 km mot Øyungen hyttefelt så har Ålen fjellstyre et båtnaust med båt for utlån.

 

Foto: Forollhogna Nasjonalpark

Nasjonalparken byr på langstrakt viddelandskap omringet av slake seterdaler på grensa mellom Innlandet og Trøndelag. Her lever Norges nordligste villreinstamme. Ålen fjellstyre har bu med båt ved Forollsjøen.
For råd om ferdsel, klikk her.

Klikk på overskriften for å lære mer om Forollhogna.

 

Området grenser til Forollhogna nasjonalpark i vest, og er mye brukt i friluftslivssammenheng da området fungerer som en fin innfallsport til nasjonalparken. Øyungen ligger innenfor Trondheimsfeltet, hvor skifer og kvartsrik berggrunn gir opphav til rike vann og næringsrik plantejord i verneområdet. De fleste tjern og innsjøer har ørret som eneste fiskeslag, men i Øyungen, verneområdets største innsjø, finner man også røye.

Klikk på overskriften for å lære mer om området.

 

Forddalen lanskapsvernområde

Store deler av verneområdet er grunnet rik jordsmonn i lang tid blitt brukt til utmarksbeite. Det er stor variasjon i landskap og vegetasjonstyper i verneområdet. I fjellområdene dominerer næringskrevende vegetasjonstyper og i de østlige områdene vier landskapet seg ut og elven Fora danner rolige partier omgitt av myrområder. En liten del av verneområde ligger innenfor Hesjedal statsallmenning.

 Båndtvang

1 . april starter båndtvangen på alle hunder med unntak av hunder som benyttes i reindrifta eller som gjeterhunder. Det vil si at alle hunder, små, store, snille, lekende, lydige eller ulydige, energiske osv. skal være i bånd. I Holtålen kommune er det i tillegg utvidet båndtvang gjeldende frem til 15. september i alle områder hvor det er beitedyr eller rein. I praksis vil det si på alle statsallmenninger i Holtålen.



Våren og tidlig sommer utgjør en sårbar periode for viltet som har startet eller går inn i siste periode før fødsel, kalving og egglegging. Når vi nærmer oss sommeren og marka er tint av slippes tusenvis av sauer med lam og kyr ut på beite. Vilt og bufe vil oppfatte en løs hund som en trussel, bli stresset og forsøke å flykte fra situasjonen uavhengig av om hunden er snill eller på jakt. Dermed gjelder båndtvangen for ALLE hunder. Konsekvensene av at vilt og bufe blir oppsøkt/jaget av hund kan være:

  • Søya, kyr, elgku, simle, geit kan kommer bort fra avkom og avkommet blir et lett bytte for predatorer som rødrev, kråkefugler, ørn, jerv osv. Avkommet kan få problemer med å finne tilbake til mor for mat og beskyttelse.

  • Flokken blir spredt og havner i ukjent terreng

  • Bufe og vilt kan skade seg i fluktforsøk og i verste fall utvikle alvorlig sykdom og/eller dø.

  • Sau kan bli så stresset at de påføres sykdom

  • Vilt og bufe kan bli skadet eller drept av hund

  • Fugler på reir kan flykte fra reiret og ikke returnere (mislykket hekking)

  • Kyllinger/fugleunger, hareunger etc. kan skades/bli drept av hund



Hjelp oss, bønder og viltet med å holde ro i terrenget og hold hunden i bånd!

Hundeeiere er pliktig til å sette seg inn i og følge lovverket til hundehold.

Du kan lese mer om den nasjonale hundeloven og Holtålen kommunes båndtvangforskrift på linkene under.

Hundeloven

Båndtvangforskrift Holtålen kommune

Fjellbuer Ålen fjellstyre

Fjellstyrets buer står åpne for allmenheten. Buene kan ikke bestilles og derfor gjelder "først til mølla".

Buene er utstyrt med propan, vedovn og ellers det mest nødvendige kjøkkenutstyr.

Se beliggenheten på kartet dere finner under fanen statsallmenningene eller søk opp koordinater oppgitt under hver enkelt bu.